Kırmızı yanaklı tatlı su kaplumbağalarım (Trachemys scripta elegans)

PRENSES, PRENS ve YAVRULARININ SAYFASI

DURGUNLUK / İŞTAHSIZLIK / HAREKETSİZ

 

(İnaktif)

 

İnaktivitenin (durgunluk, iştahsızlık, hareketsizlik, pasiflik) birçok nedeni olabilir:

 

Barındırma: Yeri dar, suyu soğuk, suyu az ve/veya kirli, filtre kapasitesi düşük, kuru alanı, ısıtıcı lambası yok, UV A/B lambası yok, güneş ışınından fazla yararlanmıyor, akvaryum içinde salınım yaparak suyun kalitesini etkileyen mineraller, ağır metaller içeren plastikler vs. var (su değerlerinin kontrol edilmesi).     

 

Birden fazla kaplumbağa/stres: Diğer bir kaplumbağa tarafından agresif şekilde gün boyu rahatsız edilmesi, böylelikle dinlenmesinin ve yemlerini yemesinin etkilenmesi. Bu o kadar ileriye gidebilir ki, rahatsız edilen kaplumbağa kaçmaktan yorulur, bıkar ve diğerine saldırarak ısırır. Bu durumda kaplumbağalarda ayakuçlarına kadar ortaya çıkabilecek yaralanmalara dikkat edilmeli. Temel itibarıyla dişi ve erkek kaplumbağalara bir arada veya birkaç kaplumbağanın birlikte, bilhassa dar bir yerde barındırılması böyle ortamları sıkça yaratır.

 

Kış istirahati: Ayrıca yılda bir kez dinlenme dönemleri gözlemlenir. Süresi her kaplumbağaya göre değişir ve genelde kış aylarıdır. Bu safhalar 2 ay kadar sürebilir. Bu safhada kaplumbağa sıkça kuru yerde kalır ve yemini her 3-4 günde bir, az miktarda yer. 

 

Mevsim değişikliği: Sonbahara (eylül ayına) girilmesiyle birlikte evde beslediğimiz kırmızı yanaklılarda, aktivite (hareketlilik) yerinde olduğu halde daha az yedikleri veya yemlerini reddettikleri gözlemlenebilir. Onlar mevsim değişikliğini biz insanlara nazaran daha iyi algılarlar. Bu durumda yapılacak ilk şey akvaryum ısıtıcısını devreye sokmaktır.

 

Vitamin eksikliği: Vitamin eksikliği kaplumbağaya halsizlik, durgunluk verir. Buna karşı ilk önlem, bulunduğu ortamdaki ışığın artırılmasıdır. Buna paralel olarak kaplumbağa veteriner hekim tarafından muayene edilmeli. Sürekli olarak gün ışığı almayan karanlık veya loş yerde bakılan kaplumbağada hareketlilik, aktivite beklenmez.

 

Akut vitamin eksikliğinde vitamin preparatlarının yeminin üzerinden verilmesi yeterli olmayabilir. Burada veteriner hekim tarafından vitamin kürü iğneleri yapılır (vitamin eksikliği sayfasına bakınız).

 

Diğer nedenler: Kabızlık, ağızda (damak veya dilde) yaralanma veya iltihap, metabolizma sorunu, diğer organik hastalıklar veya enfeksiyonlar (teşhis ve tedavi için veteriner hekime götürülmesi).  

 

Öncelikli önlemlerden bazıları:

Kaplumbağaların ayda bir kez mutfak terazisi ile tartılması (terazinin üzerine ters/sırtüstü konulması, yoksa sürekli aşağı atlar) ve mezura ile boyunun (sırt kabuğunun boyun kenarından kuyruk kenarına kadar) ölçülmesi ve her ay yapılan bu ölçümlerin not edilmesi. Kilo verdiğini ve büyüme göstermediğini belirlediğiniz anda onda bir şeyler yoluna gitmiyor demektir. Not: Kış aylarında genelde kilo almaz veya yaz aylarına nispeten çok daha az kilo alır, boy atmasında da durum aynıdır. Şayet kaplumbağada %10 kilo kaybı görünüyorsa tehlike çanları çalmaktadır. Bu durumda derhal veteriner hekime götürülüp nedeni araştırılmalı ve ona göre tedavisi yapılmalıdır.

 

Her su değişiminde yeni akvaryum suyuna birkaç damla vitamin ilave edilmesi yerinde olur.

 

Akvaryuma hangi su? (Tüm donanımları mevcut olduğu halde akvaryum suyu çabuk kirleniyor ve kokuyor ise):

 

Su değişimi yaptığımda: Ben klorunun uçması için en az 2 gün dinlendirilmiş musluk suyu kullanıyorum (İstanbul şebeke suyu). Küçük akvaryumlarda (80-150 litre su) haftada bir kez 1/3 oranında su değişimi; büyük akvaryumlarda (200-300 lt. su) haftada veya iki haftada bir 1/3 - 1/4 oranında su değişimi yapıyorum. Su değişimi yaparken suya ya bir miktar vitamin damlatıyorum ya da, genellikle yine akvaryum büyüklüğüne göre 1 veya daha fazla su bardağı karahindiba çayı ilave ediyorum. Karahindiba çayı, onlar için gerekli olan hemen her vitamini ve mineralleri içermekte.

 

Damacana suyu?

 

Kimi kaplumbağa sahipleri akvaryumun suyunu sıkça değiştirdikleri halde, fitre kapasitesinin de yeterli olduğunu, filtrenin günün 24 saati çalıştığını belirterek, buna rağmen suyun çabuk kirlenmesinden ve kokmasından yakınmakta. Hangi suyu kullandıklarını sorduğumda “en iyi kaliteden damacana suyu” cevabını alıyorum. Markası belirtilen o suların ambalajındaki değerlerine baktığımda (veya internetten): Kaliteli bir su olarak tanınmakta; fakat alkali değeri diğerlerinden en yüksek olan markalar ve bunlar su kaplumbağası akvaryumu için hiç de uygun değil. Nedeni: Dış filtreler suyun biyolojik olarak temizlenmesi için faydalı bakteriler üretirler. Faydalı bakteriler ise alkalik ortamı sevmezler, yani o ortamda üreyip varlıklarını gösteremezler, dolayısı ile su biyolojik olarak temizlenemez. Faydalı bakteriler asitli ortamları severler; şayet damacana su alıyorsam, o halde pH değeri en yüksek olanını değil, düşük olan damacana sularını tercih etmeliyim (pH 7,0).

 

Kaplumbağamın biri diğerini ısırıyor ve bırakmıyorsa ne yapmalıyım?

Kesinlikle suyun içinde ayırmaya çalışmayınız. Her ikisini birden aynı anda sudan çıkartıp ısıran kaplumbağanın sırtı yere gelecek şekilde (ters) yere bırakınız. Halen bırakmıyorsa ısıran kaplumbağanın sırt kabuğunun kafasını içine çektiği yerdeki  iç kısmını tırnağınız ile kaşıyınız (bazı kaplumbağalar bundan huylanır ve bırakır). Yine bırakmıyorsa her ikisini birden dikkatlice ele alarak, birbirine yakın tutarak (birbirini çekiştirmeye fırsat vermeden) soğuk musluk suyu altına tutunuz (bilhassa ısıran kaplumbağanın kafasını).     

 

 

KAPLUMBAĞALARA FANUSTA BAKILMASI ONLARA YAPILAN EN BÜYÜK İŞKENCEDİR.

 

Çocuklarınız için yavru kaplumbağalar ile birlikte satın aldığınız renkli, cici bici görünen plastik su kapları ve plastik bitkiler de (palmiyeler vs.) ağır metaller içeren (zehirli) plastiklerdir. Cici bici görünen, çeşitli kimyasallarla boyanmış renkli çakıllarda da durum böyledir.

Site içi arama:

Bu sayfalarda bahsi, geçen tıbbi ürünlerin aynısı Türkiye'de bulunmayabilir; muadillerini de ancak veteriner hekimler belirler.

          KAPLUMBAĞA HASTALIKLARI

AKCİĞER ENFEKSİYONU / ÜŞÜTME 

DURGUNLUK, İŞTAHSIZLIK

KRAMP

ÖLDÜĞÜNÜN ANLAŞILMASI

ALGLER (su yosunları) 

GÖZ HASTALIKLARI

KULAK İLTİHAPLANMASI

PARAZİTLER

AMİP

GUT HASTALIĞI

LEGENOT (yumurta sıkışması)

PENİS ve BAĞIRSAK SARKMASI

APSE

HERPES (uçuk)

MANTAR 

RAŞİTİZM

BÖBREK ENFEKSİYONU  

İSHAL ve KABIZLIK

METABOLİZMA

SÜLÜK

DERİ YARALANMALARI 

KABUK KIRIĞI, Delik, Beyaz leke 

NEKROZ

VİTAMİN EKSİKLİĞİ

DERİ ve KABUK YENİLENMESİ               

KAMÇILILAR (Flagellata)

ÖDEM

VİTAMİN A ZEHİRLENMESİ, DERİ SOYULMASI

 

TIRNAK SORUNU

SALMONELLA HAKKINDA

VİTELLÜS KESESİ