Kırmızı yanaklı tatlı su kaplumbağalarım (Trachemys scripta elegans)

PRENSES, PRENS ve YAVRULARININ SAYFASI

DERİ + KABUK

 

 

Deri yenilemesi:

 

Su kaplumbağalarında deri değişimi kendini uzuvlarından sarkan veya akvaryum suyunun içinde görünen çok ince şeffaf bir şekilde belli eder.  Bu bir hastalık değildir, bilakis kaplumbağanın geliştiğini, büyüdüğünü gösterir; yani derisini yeniliyor demektir.

 

Ayrıca bakınız; Kaplumbağa Tavırları sayfasında “Kendi bacağını ısırması” başlığı.

 

Kabuk yenilemesi:

 

Kabuklar da alttan itibaren kendini yeniler, üstteki kabuk pulu düşer. Bu da kaplumbağanın geliştiğini gösterir. Yenilemekte olduğu bağasının (kabuğunun) pulu zaten kalkmışsa çok hafif bir müdahale ile çekilip çıkartılabilir.

 

Dikkat: Bu sadece yenilemekte olan bağasının dökmeye yüz tutmuş pulu için geçerlidir; ısıtıcı lamba altında veya güneşlendiğinde kalkmış gibi görünen kabuk sizi aldatmasın ve KABUKLARINI KESİNLİKLE ZORLA YOLMAYA/ÇIKARTMAYA ÇALIŞMAYINIZ!

 

Doğal ortamda sırtlarını taşlara sürtmeleri, kalkmaya yüz tutmuş bu pulların düşmesini sağlar. Bu nedenle akvaryumda sırtlarını sürtebilecekleri yerlerin hazırlanması yerinde olur (kesinlikle keskin kenarlı, sivri uçlu yerler olmamalı!!!)

 

Ayrıca bakınız; Kaplumbağa Tavırları sayfasında “Sırtını sürtmesi” başlığı.  

 

Kabuk yenileme safhasında olup da, sırtını sürtebilecek bir yeri olmadığında, kalkmaya yüz tutmuş pullar kendini beyazımsı şeffaf olarak belli eder. Bu da kalkmaya yüz tutmuş bu pulun altında su birikimi olduğunu gösterir (su birikimi bu pulun üzerine parmakla hafifçe basılmasıyla da kendini belli eder). Pulun altındaki bu su birikimi zamanla mantarlaşmaya yol açar. Bu pullar tırnak ile hafifçe kenarlarından yoklanmalı, kimi kez hafif bir tırnak darbesiyle bu pullar hemencecik düşebilir. İçinde su birikimi olan düşen bu pullun yerinin musluk suyu altında yıkanarak temiz bir bez veya mutfak havlusu/peçete ile kurulanması veya beyaz bir leke görünüyorsa oranın az tuzlu su ile yıkanıp silinmesi yerinde olur. 

 

İlgili diğer başlıklar: “Bunları biliyor muydunuz” No:29, son paragraftaki UYARI.

Site içi arama:

Bu sayfalarda bahsi, geçen tıbbi ürünlerin aynısı Türkiye'de bulunmayabilir; muadillerini de ancak veteriner hekimler belirler.

          KAPLUMBAĞA HASTALIKLARI

AKCİĞER ENFEKSİYONU / ÜŞÜTME 

DURGUNLUK, İŞTAHSIZLIK

KRAMP

ÖLDÜĞÜNÜN ANLAŞILMASI

ALGLER (su yosunları) 

GÖZ HASTALIKLARI

KULAK İLTİHAPLANMASI

PARAZİTLER

AMİP

GUT HASTALIĞI

LEGENOT (yumurta sıkışması)

PENİS ve BAĞIRSAK SARKMASI

APSE

HERPES (uçuk)

MANTAR 

RAŞİTİZM

BÖBREK ENFEKSİYONU  

İSHAL ve KABIZLIK

METABOLİZMA

SÜLÜK

DERİ YARALANMALARI 

KABUK KIRIĞI, Delik, Beyaz leke 

NEKROZ

VİTAMİN EKSİKLİĞİ

DERİ ve KABUK YENİLENMESİ               

KAMÇILILAR (Flagellata)

ÖDEM

VİTAMİN A ZEHİRLENMESİ, DERİ SOYULMASI

 

TIRNAK SORUNU

SALMONELLA HAKKINDA

VİTELLÜS KESESİ