Kırmızı yanaklı tatlı su kaplumbağalarım (Trachemys scripta elegans) PRENSES, PRENS ve YAVRULARININ SAYFASI |
DERİ YARALANMALARI
Kaynak/Orijinal sayfa: http://www.wasserschildkroete.de/k-Hautwunden.htm
Uyarı: Veteriner hekimler işin uzmanlarıdır ve kendilerinde uygun medikal ürünler bulunur; yani kendi başımıza deneylere girişilmemeli!
Belirtiler:
-(Patilerde tırnak yataklarındaki kahverengi lekeler, kirlilikten kaynaklanan mantar istilasıdır. Bunun için “Mantar” sayfasına bakınız).
- Deride beyaz lekeler: Yara izleri, başkaca bir tedavi gerekli değil.
- Çenede kanamalı sıyrıklar: Eczaneden temin edilecek Betaisodona (sıvı). Kaplumbağa kendini rahat hissetmiyor ve akvaryumu küçük veya diğer kaplumbağa/lar ile anlaşamıyor.
- Kanlı, ağır ısırık yaraları ve kesikler: Eczaneden temin edilecek Kodan sprey ile temizleme, ardından Betaisodona krem ile tedavi. Tedavinin ardından kaplumbağa kuru yerde tutulmalı; en iyisi 32⁰C hava ısısında (böylelikle metabolizma daha hızlı çalışır) 4-5 saat sonra tekrar yine 32⁰C ısıdaki suya konulur. Yara iyileşene kadar takip eden günler aynısı tekrarlanmalı.
- Kanamasız ısırık yaraları: Hafif ve kanamayan ısırık yaraları temiz akvaryum suyunda genelde kendiliğinden iyileşir.
Dikkat: 32⁰C - 34⁰C civarındaki su ısısı iyileşme süreci için daha yararlıdır. Su kaplumbağalarında da prensipte geçerli olan: Deri daha yüksek ısıdaki kuru yerde sudakinden daha hızlı iyileşir. Yaralı kaplumbağa tedavi süresi boyunca diğer kaplumbağalardan ayrı tutulmalı ve suyu temiz olmalı, sıkça değiştirilmelidir. Şehir şebeke suyu (musluk suyu) klor içerdiğinden bir mini dezenfeksiyon vazifesini görmüş olur.
Kabukta kanama varsa, bu kanama ilk önce eczaneden temin edilecek “cehennem taşı” ile durdurulur; derideki yara tedavisi Betaisodona krem veya Bepanthen yara kremi ile. Kaplumbağaların sosyal davranışları izlenmeli ve saldırgan kaplumbağalar ayrı tutulmalı. Böbrek enfeksiyonlarında kanamaları olur, bu da diğer kaplumbağalar tarafından ısırılmasını tetikler. Genelde erkek kaplumbağalar dişileri ısırır ve dişilerde buna sert tepki vererek diğerini ısırır.
Düzenli aralıklarla kaplumbağaları sıkça izleyiniz.
*** Site sahibi Turgay’ın ilavesi: Ben şahsen kendi kaplumbağalarımda deri ve kabuktaki ısırık yaralarını Biokadin ile dezenfekte ederek Bepanthen krem ile tedavi ettim, ısırgan olan Prens’i diğerlerinden sürekli ayrı tutuyorum (terasta güneşlenme anlarında hariç; fakat terasta ne zaman suya girerlerse hemen diğerlerine saldırıyor). Yavrulardan ise kimi diğerine kafayı takmış, ne zaman beraber olurlarsa saldırmaya başlıyor, bu nedenle evimde 7 akvaryum var ve birbirlerini ısırmayan kaplumbağaları birlikte barındırıyorum. Hangisinin hangisine sürekli kafayı taktığını ve ısırdığını bildiğimden onları ayrı akvaryumlara yerleştiriyorum.
DERİDE YANIK VE PİŞİKLER
Deride küçük çapta yanık ve pişikler için ılık siyah çay banyosunun iyi geldiğini biliyorum. Tedavisi, kaplumbağa kurulandıktan sonra deri onarıcı krem ile (örneğin: Bepanthen) yapılabilir. Krem sürülmesinin ardından kaplumbağa 4-5 saat kadar kuru yerde tutulmalı, akvaryuma konulmadan önce musluk suyu altında yıkanması yerinde olur.
*** |
Site içi arama: |
Bu sayfalarda bahsi, geçen tıbbi ürünlerin aynısı Türkiye'de bulunmayabilir; muadillerini de ancak veteriner hekimler belirler. |
KAPLUMBAĞA HASTALIKLARI |
ORG ve Tora Bora İnternet kitap satış siteleri ve kitabevlerinde |
DERİ YARALANMALARI |
|||
|