Benim Prenses'im. Kaplumbağam yumurtladıktan sonra çok rahatladı.tatlı su kaplumbağalarım.

PRENSES, sayfa 2

PRENSES TEKRAR YUMURTLADI

Tatlı su kaplumbağasının yumurtlamadan önce aldığı tavırlar. Kaplumbağanın yumurtlayacağı

önceden nasıl anlaşılır? Yumurtlayacağı yer. Tatlı su kaplumbağasının bakımına ilişkin diğer bilgiler.

(Önceki sayfada yazdıklarıma ilaveten kaplumbağa yaşamının adım adım takibi).

 

Bu sayfanın internette yayımlanma tarihi: 20.06.2009

11.05.2009:

31 Aralık 2008 den itibaren yemek yemeyen Prenses bugün yemeye başladı.

 

18.05.2009: Yumurtlama semptomu. KAPLUMBAĞAM AKVARYUMDAN ATLADI:

Bir hafta kadar yemek yiyen Prenses yine yemiyor, dün akşam yine Prens ile birlikte akvaryuma bırakmıştım, bu sabaha karşı akvaryumdan atlamış (nasıl becerdiyse!!! Önce akvaryumun içindeki kuru yere çıkıyor, oradan kendi boyu yüksekliğindeki camdan çıkmayı beceriyor). Gün boyu evin içinde, balkonda dolaşıp durdu, yerleri koklamaya, duvarları ve yerleri tırnaklamaya başladı. Anlaşılan yumurtlayacak…

 

28.05.2009: 1. Yumurtlama. YUMURTLAMA SONRASI TEKRAR YEMEYE BAŞLIYOR:

Prenses yumurtladı. Bu sefer yumurtlarken yanına yaklaşmadım, uzaktan takip ettim. Balkondaki uzun çiçekliğin içine geçen yaz ektiğim çimlik yere yumurtladı (3 normal ve 1 küçük yumurta bıraktı galiba). Ve tekrar oburcasına yemek yemeye başladı. Geçen seneden beri ufak ufak doğradığım yağsız-damarsız çiğ dana eti, tavuk göğsü (kızarmış veya haşlanmış tavuğun beyaz eti ile göğüs ucundaki kıkırdak), ayrıca yumurta kabuğundan (suda kaynatıp iç zarını soyduktan sonra veriyorum) başka bir şey yemeyen Prenses artık akvaryumcudan aldığım yemleri de (turtle stick, gammarus) yemeye başladı. Tabii ki Prens de öyle. Prenses ne yiyorsa o da aynısını yiyor… Yeşillik versem de hiç yemiyorlar halen (bknz; Prenses Sayfa 6 - Beslenme).

 

10.06.2009: Yumurtlama semptomu. KAPLUMBAĞALARIN AKVARYUMU, TERARYUM:

Artık rahatladı diye düşündüğüm Prenses bu sabah yine akvaryumdan atlamış (önlemler aldığım halde). Bundan böyle yemlerini verdiğim, içine kendiliğinden girip çıkabildiği, dahili filtreli ve ısıtmalı plastik teraryumda geceliyor.

 

Zaten akvaryum ona küçük gelmeye başladı (harici filtreli, 100 x 35 x 45 cm, uzunluk-genişlik-yükseklik; su derinliği 25 cm + akvaryum içinde kuru yer, ayrıca; hava pompası, ısıtıcı ve kış aylarında günde 1-2 saat kadar yaktığım UV-A/B lambası).

 

Yeni, daha büyük, içine istediği zaman girip tekrar çıkabileceği bir akvaryumu yakında kurulacak (yeni akvaryum 130 cm uzunluk x 60 cm genişlik x 55 cm yükseklik. Su derinliği 33-35 cm kadar olacak).

 

Hemencecik bitişiğinde kendi başına geçebilecekleri kuru bir yer, onun bitişiğinde dahili filtreli ve yine ısıtmalı, ayrıca fazla derin olmayan, (sırtlarını biraz örtebilecek şekilde su seviyesi) daha küçük boyda bir akvaryum (yemlerini orada vermek için), yine kuru yerden kendi başlarına aşağı inip tekrar akvaryuma girebilecekleri, düşmemeleri için etrafı korumalı bir rampa.

 

Akvaryumda oluşan beyaz köpükler:

Zaten yemeklerini şimdiki akvaryumda değil, salonda dahili filtreli ve ısıtmalı, ayrıca yaz aylarında balkonda hazırladığım, kendi başlarına girip çıkabildikleri büyük plastik teraryumlarda veriyorum  (bknz; sol üst köşedeki resim, içinde 2 iç filtre ve ısıtıcı var, suyu 3-4 günde bir değiştiriliyor, en az 2 gün dinlendirilmiş su ve yenmeyen yemler hemen toplanıyor). Zira: 1) Akvaryumda yem verildiğinde suyu çabuk kirleniyor. 2) Akvaryumda beyaz köpükler oluşuyor (protein-yumurta akı) ki bu da zehirli nitrit ve nitrat oluşumuna yol açabilir (nitrat zehirli olmasa da yüksek konsantrasyonda nitrite dönüşebileceğini bir yerlerde okudum). Akvaryum suyu buharlaşarak eksildiğinde veya su değişimi yaptığımda suyu direkt olarak musluktan değil de, sürekli hazırda bulunan, önceden günlerce dinlendirilmiş kova ve pet şişelerdeki sudan akvaryuma ilave ediyorum. Böylelikle klor giderici, neyin nesi olduğunu bilmediğim kimyasalları akvaryuma artık ilave etmiyorum. Akvaryuma da tabii nehir taşları haricinde sadece arduaz taşı ile granit (cilalanmamış) gibi suda ufalanmayan ve kireç içermeyen, sırtlarını, bağalarını sürtebileceği taşlardan koymak çok yerinde olur. 

 

13.06.2009: 2. Yumurtlama. KAPLUMBAĞAM SUYA GİRMİYOR:

Prenses bugün sabahtan beri yumurtlayacağı yeri arıyor, yumurtlayamadığı için mutsuz, tüm gün balkonda, suya bile girmiyor, yerleri kokluyor, ıslatıyor ve kazmak istiyor, çeşitli boy, ebat ve yüksekliklerdeki plastik büyük saksıların içinde hazırladığım çimlik (GÜBRESİZ) yerlere girip çıkıyor, kazmaya başlıyor, yorulup tekrar bırakıyor.

 

Nihayet saat 16 sularında çim ekili büyük plastik çiçeklikte tekrar kazmaya başladı (girip çıkabileceği şekilde rampalar hazırlamıştım, tabii ki rampalardan ve 20-40 cm yükseklikteki saksılardan aşağı düşmesin diye önlemler de aldım).

 

Yumurtlamasını uzaktan takip ettim. Zannedersem 3-4 yumurta bıraktı. Yumurtalarının üzerini kazdığı toprak ile kapatmakta zorlandığında (çimlik yer) elimle kendisine biraz toprak takviyesi yaptım. Sonra yumurtladığı 2 ayrı çiçekliği güney balkona yerleştirdim.

 

19.06.2009: Çiçek

Bu sabah da kalkar kalkmaz ilk işim kaplumbağalarıma ve yumurtladığı çimlik saksılara bakmak oldu. Ne göreyim: Son yumurtladığı saksıda bir çiçek açmıştı… Bildiğim kadarıyla Arnika çiçeği veya papatyagillerden başka bir çiçek (bakınız alttaki resim)…

Prenses ve Prens (18.06.2009)

Prenses'in yumurtladığı yer.

Hepsinde ayrı bir güzellik.

Prenses kuzey-doğu balkonda güneşlenirken. Yumurtlamadan sonra çok rahatladı benim kapuşum. Tüm uzuvlarını (boynunu, bacaklarını) uzatması, germesi kendisinin çok rahat olduğunu gösteriyor (18.06.2009).

28.06.2009: Yumurtlama semptomu. SU KAPLUMBAĞASININ YUMURTLAYACAĞI YER NASIL HAZIRLANIR? YUMURTLAMA YERİ:

Prenses bugünden itibaren yine yemiyor, nasılsa tüm yumurtalarını bıraktı düşüncesiyle dün akşam yine akvaryuma koymuştum. Her ihtimale karşın akvaryumun etrafına kalın minderler serdim. Atlarsa üzerlerine düşer. Bu sabah onu yine akvaryumun dışında buldum; hızlı hızlı orada burada geziniyor, yerleri kokluyor. Yine yumurtlayacak yer arıyor. Diğer çiçekliklerde yumurtaları olduğu için Bauhaus’a gidip bu sefer çiçekliklerin en büyüğünden (100x45x40 cm), ayrıca 40 lt. toprak aldım ve yerini hazırladım, bu toprağı arada bir kazdı ama yumurta bırakmadı. Ertesi gün başka bir çiçekçiye gidip 60-70 litre kadar gübresiz toprak aldım, taksi yakın mesafe diye almayınca o kadar toprağı büyük bir çaba sarf ederek eve kadar taşıdım (gülü seven dikenine katlanır). Gübreli toprağı çıkartıp gübresiz olanı çiçekliğe yerleştirdim, yumurtlayacağı yer biraz sert ve hafif nemli olsun diye toprağı akşam vakti suladım (tam kuru toprağa yumurtlamadığı gibi, kazılan kuru toprak tekrar çukura akıyor, bu nedenle yumurtlayacağı toprağın hafif nemli ve az sert, ayrıca güneş gören bir yerde olması gerekiyor). Ertesi sabah kalktığımda henüz fazla ıslak toprağa giren Prenses çamur içindeydi. Onu bir güzel yıkadım, bu toprağı gün boyu 2 defa kazdığı halde kazılan yerlere yine yumurta bırakmadı. Apartmana yakın bir yerden taşıdığım bir miktar toprağın (bahçe toprağı) poşetini koklamaya başladı. Anladım ki bu toprağı sevdi. Aynı topraktan 2-3 torba dolusu daha getirip çiçekçiden aldığım gübresiz bahçe toprağının üzerine serdim.

 

02.07.2009: 3. Yumurtlama. Bahçeniz varsa, en iyisi bahçede yumurtlar, bahçeniz yoksa GÜBRESİZ BAHÇE TOPRAĞI:

Ben apartmanda ve en üst katta oturduğumdan, yumurtlayacağı yeri ancak balkonlarda hazırlayabiliyorum. Apartmanın hemen yakınından boş bir araziden getirip dün akşam serdiğim ve üzerini ıslattığım bahçe toprağını Prenses sevdi, bugün toprağı kazıp yumurtladı. Ancak son 4 yumurtayı bırakırken görebildim. Yani en az 4 yumurta daha bırakmış oldu. Böylelikle 28 Mayıs itibarıyla en az 10 yumurta bırakmış oldu.

 

17.07.2009: Yumurtlama semptomu. KAPLUMBAĞANIN YUMURTA BIRAKTIĞI DERİNLİK:

Prenses bugünden itibaren sürekli sudan çıkıp koşuşturmaya, etrafı koklamaya, balkonda yerleri ıslatmaya, yerleri kazır gibi yapmaya başladı, bir şeyler de yemiyor. Yani yine yumurtlayacak. Bugünden itibaren kimi günler ara sıra çiçekliklerdeki toprağı kazıyor, fakat yumurtlayacak derinliğe (15 cm civarı) ulaşmadan kazmaktan vazgeçiyordu.

 

22.07.2009: 4. Yumurtlama. YUMURTLAMAK İÇİN, İÇİNDE HALEN YUMURTA BULUNAN NOKTAYI KAZMIYOR:

Saat 14:00 civarlarında çiçekliğin birini yine kazmaya başladı; oradaki toprak yumuşak olduğundan, kazılan toprak tekrardan açılan çukura kayıyordu. Elimle müdahaleye çalıştım, kazmaktan vazgeçti. Ardından 13.06.2009 günü yumurtladığı çiçekliğe girip önceki yumurtladığı yerin 20 cm kadar mesafesinde kazmaya başladı ve tam 7 tane yumurta bıraktı, saat 15:10 da yumurtaların üzerini örtmeye başladı. Böylelikle mayıs ayından bugüne dek, 4 defada en az (gördüğüm kadarıyla) 17 yumurta bırakmış oldu.

 

04.08.2009: Yumurtlama semptomu

Prenses bu sabah yine huysuzlaşmaya başladı, yumurtlama semptomuna girdi. İMDAT! KAPLUMBAĞAM YİNE YUMURTLAYACAK…

 

09.08.2009: 5. Yumurtlama. KAPLUMBAĞAM YUMUŞAK VE KURU TOPRAĞA YUMURTLAMIYOR:

Prenses öğlen sıraları, 22 Temmuzda yumurtladığı yerin yanını kazmaya başladı, toprak yumuşak olduğundan iyi kazamadı ve vazgeçti. 15.30 sularında hafif çimlik uzun çiçekliği kazmaya koyuldu, 15:50 civarında yumurtlamaya başladı, saat 16:00 ya kadar tam 10 tane yumurta bıraktı, ardından yumurtaları toprak ile kapatmaya başladı. Bu gidişle ay sonu veya eylül ayında tekrar yumurtlar. Geçen sene 9 Eylülde 9 doğurmuştu (9 yumurta bırakmıştı). Bakınız; yumurtlama videoları.

 

20.08.2009: Yeni Akvaryum. AKVARYUM SİLİKONUNU KENDİM TEDARİK ETTİM (Akvaryumlar için %100 Silikon):

Bugün Prenses ve Prens yeni büyük akvaryumlarına kavuştular, 1.30 m x 0.60 m x 0,55 m. (uzunluk/genişlik/yükseklik). Su derinliği 33 cm civarında. Akvaryum, istediklerinde içine girip çıkabilecekleri gibi tasarlandı; çıkış-giriş yerlerine kuru yerler ve rampalar ilave edilecek. Ne yazık ki çoğu, belki de tüm akvaryumcular balıkların ve kaplumbağaların ölümlerine bile neden olan ağır kimyasallar içeren cam silikonları kullanıyor. Ben, Hollanda malı Bison marka “akvaryumlar için %100 silikon”u ancak Bauhaus’da bulabildim. %100 silikon şeffaftır (renksiz). Siyah renkli olanlar mutlaka ağır kimyasallar içeren basit cam silikonlarıdır; fakat ağır kimyasallar içeren şeffaf silikonlar da mevcut.

 

24.09.2009: Yumurtlama semptomu. KARNINDAKİ YUMURTALAR KAPLUMBAĞAYA TOKLUK HİSSİ VERİYOR:

Dün akşam az mama yiyen Prenses bu sabah yeni akvaryumunda bayağı hareketliydi. EYVAH YİNE YUMURTLAYACAK! Öğlene kadar balkondaki yumurtlayabileceği yerlere rampalar yaparak yerini hazırladım. Bugünden itibaren bir şey yemiyor. Birkaç gün kimi yerde kazıya başladı ama devam etmedi.

 

28.08.2009: 6. YUMURTLAMA. DÖLLENMEMİŞ YUMURTALAR TOPRAĞIN İÇİNDE ÇÜRÜMEYE BAŞLIYOR:

Saat 14:20 sularında biraz iş molası verip bilgisayar başından kalkarak balkona doğru gittiğimde Prensesi toprak dolu uzun büyük çiçeklikte gördüm; yumurtlamış ve toprağı kapatıyordu. 13.06 ve 22.07. tarihlerindeki yumurtladığı çiçekliğin diğer ucuna yumurtlamış. (önceki yumurtalar halen toprağın içinde, yumurtlamak için aynı yeri tekrar kazmıyor). Saat 15:15 sularında bu yumurtaları topraktan çıkarıp (9 TANE), kuluçkalık olarak hazırladığım yere yerleştirdim; zira eylülden itibaren havalar serinleyecek, yumurtaları dışarıda bırakamazdım (yavrular 3 ay içinde çıkıyormuş). Böylelikle mayıs ayından itibaren 6 defada, gördüğüm kadarıyla en az 36 yumurta bırakmış oldu… Bakalım bunlardan yavru çıkacak mı! Mayıs ayında bıraktığı yumurtalardan bir şey çıkmadı, onları bulunduğu topraktan çıkarttım; yumurtaların 3’ü çürümüş, küçücük yumurtası (eşantiyon) halen sağlam.

 

13.09.2009: Yumurtlama semptomu. KAPLUMBAĞAM AKVARYUMDA ÇIRPINIYOR, DIŞARI ÇIKMAK İSTİYOR:

Prenses dün akşam yine az yemişti. Bugün yataktan kalktığımda onu akvaryumda yine bayağı hareketli gördüm. Onu ve Prens’i akvaryumdan çıkartıp, yemek yedikleri teraryuma bıraktım. Prenses bir şey yemedi, tabiî ki Prens’de öyle, o çok az yedi. Prenses yemeyince o da yemiyor. Prenses teraryumdan çıkıp evin içinde bir o yana bir bu yana koşuşturmaya başladı. YİNE YUMURTLAYACAK. Balkondaki yumurtlayacağı yere rahat çıkabilmesi için yeniden kenarları korumalı rampa hazırlamaya başladım. Yumurtlayacağı yeri hazırladığımda kaplumbağam bana eşlik ediyor.

 

17.09.2009: 7. YUMURTLAMA. YUMURTLAMA DÖNEMİ; MAYIS AYINDAN EYLÜL AYINA KADAR (İstanbul hava şartları):

Prenses bugün saat 14:50 sıralarında henüz içine yumurtlamadığı, yumurtlaması için hazırladığım toprak dolu 4. çiçekliğe tam 8 yumurta bıraktı. Böylelikle geçen mayıs ayından itibaren 7 defada gördüğüm kadarıyla 44 yumurta bırakmış oldu (görmediklerimle birlikte 50 civarında yumurta bırakmış olmalı).

 

YUMURTALARIN bazıları bıraktığı (2., 3. ve 4. yumurtlamada) yerlerde duruyor, bazılarını da (5., 6. ve 7. defada bıraktığı yumurtalar) bir Alman su kaplumbağası sitesinde tarif edildiği gibi hazırladığım kuluçkalık yerlere taşıdım (Prenses Sayfa 4); zira havalar soğuyor, onları balkonda bırakamam.

 

11.11.2009: İLK YAVRU

Prenses’in “anne”, Prens’in de “baba” olduğu gün. Saat 14:14 de 5. yumurtlamanın ilk yavruları görünmeye başladı. 15.12.2009 tarihine kadar 5. ve 6. yumurtlamadan 10 yavru çıktı. Bakınız; Prenses sayfa 5.

 

14.01.2010: ÇİFTLEŞME. ARDINDAN DİŞİ KAPLUMBAĞA ERKEK KAPLUMBAĞAYI ISIRMAK İÇİN KOVALAR:

Prenses ve Prens bugün saat 18:50’de tekrar çiftleşti. Çiftleşme saat 19:05 e kadar sürdü. Prenses şu an 10 yaşında, bağa uzunluğu 23,50 cm, Prens ise 6 yaşında, bağa uzunluğu 17 cm (Prenses 30 cm’ye kadar büyüyebilir, Prens ise kırmızı yanaklı erkek tatlı su kaplumbağasının erişebileceği boya ulaştı sayılır, daha fazla büyüyeceğini sanmıyorum). Çiftleşmenin nihayetinde Prens akvaryumda bir o yana bir bu yana hızlıca zevk turları atmakta. Bu arada Prenses onu ısırmak için peşinden koşturur. 

 

19.04.2010: ÇİFTLEŞME. SU KAPLUMBAĞALARINDA ÇİFTLEŞME DÖNEMİ, MEVSİMİ:

Bu akşam saat 21:10 sıralarında Prenses ile Prens yine çiftleşti, aşağı yukarı 10 dakika kadar sürdü. Kış uykularına yatmadıkları sürece çiftleşme dönemleri veya mevsimleri diye bir şey yok. Benimkiler canı istedikleri zaman çiftleşiyor. Prenses mayıs ayında yumurtlayacak artık. Fakat bu kez yumurtaları kuluçkaya yatırmayı düşünmüyorum, halen elimde 10 tane yavru varken... Yavrular dünyaya gelmeden önce almak isteyen çoktu. Onlara, tam teçhizatlı akvaryumlarını kurmaları gerektiğini söylediğimde hepsi de vazgeçti; artık daha büyük, hatta içinde yaz aylarını geçirebilecekleri gölet olan bahçeli bir ev aramam gerekecek.

 

02.05.2010: SON YAVRU. TOPRAKTAN 10 AY SONRA BİR MUCİZE ÇIKTI:

Bugün 3. ve 4. yumurtlama yerlerindeki, kuluçkaya yerleştirilmeyen yumurtaları topraktan çıkartmak için kolları sıvadım. Dördüncü yumurtlama yerindeki 7 yumurta bırakıldığı yerde sapasağlam duruyordu, birisi diğerlerine nazaran ağırdı, no’lur no’lmaz diyerek onları dikkatlice başka bir kutuya aktarıp kutuyu güney balkona yerleştirdim. Üçüncü yumurtlama yerine sıra geldiğinde MUCİZE ile karşılaştım: 7 yumurtadan 6 sı çürümüş, 1 yumurtadan ise; bakınız PrensesSayfa 9.

 

13.05.2010: Yumurtlama semptomu. Prenses bu yılın ilk yumurtlama semptomuna girdi. Bakalım kaç gün sürecek. Yumurtlayacağı yere rampalar hazırladım. Umarım kısa zamanda yumurtlar.

 

16.05.2010: 1. YUMURTLAMA. Prenses’in bu yılın ilk yumurtlaması. Saat 10:40 da kazıya başladı, 11:00-11:16 arası tam 8 yumurta bıraktı. Saat 11:55’e kadar ise yumurtaları toprak ile kapatıp toprağı sıkılaştırdı. Yumurtaları artık toprağın içinde bırakmıyorum, kuluçkaya da yerleştirmiyorum; elimde 11 yavru varken!!!

 

29.05.2010: Yumurtlama semptomu.

 

02.06.2010: 2. YUMURTLAMA. Kazıma: 45 dk. Yumurtlama: 15 dk (9 yumurta). Yumurtaları kapatma ve toprağı sıkıştırma: 60 dk.

 

15.06.2010: Yumurtlama semptomu. Prenses Prens’i artık akvaryumda istemiyor, ona saldırıyor.

1 hafta kadar önce Prenses Akvaryumda Prens’in bağasını kuyruk tarafındaki kenarından ısırdı ve hafif yaraladı. Bağasının tamamen iyileşmesi için epey zaman geçecek. O günden beri her ikisini ayrı tutuyorum. Prens Prenses’in yokluğuna üzülüyor. Yavrulardan birkaçını yanına bıraktığımda onlarla bir ara oynaşıyor, üzüntüsünü bir mertebe gideriyor. Bazen kendi gözetimimde Prenses, Prens ve yavrulardan birkaçını büyük akvaryuma bırakıyorum. Prens buna çok seviniyor, hep birlikte yüzüp oynaşıyorlar; fakat yavruları ayırdığımda, kendi akvaryumlarına götürdüğümde Prenses Prens’e hemen saldırmaya başlıyor.

03.07.2010: 3. YUMURTLAMA. Kaplumbağam yağmurlu havalarda yumurtlamıyor.

Bu yıl haziran ayı hemen her gün yağmurlu geçiyor. Bu nedenle yumurtlayacağı güne kadar 2,5 hafta bekledi. Tabii ki bu onun aleyhine, yumurtlayacağı güne kadar acı çekiyor yavrucuğum. Bugün hava güneşli ve oldukça sıcak. Saat 16:30 da kazıya, 16:45 civarında ise yumurtlamaya başladı. Tam 10 yumurta bıraktı.

16.07.2010: Yumurtlama semptomu. 27.07.2010: 4. YUMURTLAMA (6 yumurta).

06.08.2010: Yumurtlama semptomu. 14.08.2010: 5. YUMURTLAMA (11 yumurta, bugüne dek bir defada bıraktığı en fazla yumurta sayısı).

Kırmızı yanaklı tatlı su kaplumbağalarım (Trachemys scripta elegans)

PRENSES ve PRENS’in SAYFASI

Prenses sayfa 1’den kısa özet

14.07.2008: Çiftleşme

Prenses 8 yaşında, bağa uzunluğu 21 cm; Prens 4 yaşında, bağa uzunluğu 14 cm. Çiftleştiklerini anlayamamış, kavga ediyorlar sanarak ayırmıştım.

09.09.2008 Yumurtlama

Prenses 8 adet normal büyüklükte, 1 tane de küçücük bir yumurta bıraktı, bu yumurtalardan hiçbir yavru çıkmadı; yumurtalar ya döllenmemişti veya kuluçka yanlış hazırlanmıştı.

31.01.09: Çiftleşme

Kaplumbağalarım bugün tekrar çiftleşti, Prenses 9 yaşında, bağa uzunluğu 23 cm; Prens 5 yaşına girdi, bağa uzunluğu 16 cm.

Site içi arama:

Prenses akvaryumda ve yumurtası.

(18.05.2010)

9.8.2009’daki 5. yumurtlamanın yavrularından

Sultan (10 cm, 13.11.2009 da yumurtadan çıktı)

ile Kovboy (9,5 cm, 15.11.2009 da yumurtadan çıktı) büyük akvaryumda.

Prenses ile Prens’in kaldığı akvaryuma

alışan ilk yavrular. Geceyi ve günün büyük kısmını diğer akvaryumdaki kardeşlerinin yanında geçiriyorlar. Böylelikle kardeşleri ile bağlantıları kopmadığı gibi anne ve baba kaplumbağa tarafından ısırılma endişesini de taşımıyorum. (18.05.2010)

Kaplumbağa yumurtası, su kaplumbağası yumurtası,turtle eggs, Schildkröteneier Kaplumbağa yumurtası, su kaplumbağası yumurtası,turtle eggs, Schildkröteneier Kaplumbağa resimleri,Turtle Pictures,Bilder von Wasserschildkröten,Schildkrötenbilder

Soldan sağa:

1) Döllenmiş yumurta, 2 aylık

2) Döllenmemiş yumurta, 1 haftalık

3) Döllenmemiş yumurta, 2-3 haftalık

4) Döllenmemiş yumurta, 4-5 haftalık (gittikçe büzülüyor)

Üstteki 5 yumurta: 2010 yaz ayının kuluçkaya konulmayan döllenmiş yumurtalarının bugünkü (2 sene sonra) görüntüsü.

Alttaki küçük yumurta: Prenses’in 2009 Eylül ayında bıraktığı Video 8’de görünen en son küçük yumurta (yakında 4 sene olacak).

Prenses’in yumurtlama mekânı. Hasırlara tırmanmasını önlemek için sağ ve sol kenarlarda ayrıca 40 cm yükseklikte kalın camlar var. Resimde görünen yaz-kış yeşil kalan bir çit bitkisi (Ligustrum Vulgare). Dalların altında yumurtlamak için uygun bir bitki.

Kaplumbağa resimleri,Turtle Pictures,Bilder von Wasserschildkröten,Schildkrötenbilder Kaplumbağa resimleri,Turtle Pictures,Bilder von Wasserschildkröten,Schildkrötenbilder

1) 96x44x38 cm ebadında çiçeklik (Bauhaus’dan temin edilen en büyük boy. Yazın saat 08:00-15:00 arası güneş alan bir köşede ve rampaya açılan kısmı hariç diğer 3 kenar 40 cm yüksekliğe kadar cam ile korumalı, sağ alttaki resim)

2) Çiçekliğin tabanına serilmiş polyester keçe (parkecilerden temin edilir, burada filtre vazifesi görüyor)

3) Çiçeklik su tahliye delikleri

4) Genleştirilmiş perlit (3-5 cm civarı tabaka kalınlığında. Bauhaus Bahçe Dünyası reyonunda torbalar halinde satılıyor. Görevi: Toprağın nemini dengelemek)

5) Dere kumu (4-5 cm civarı tabaka kalınlığında, filtrasyon görevini üstleniyor)

6) Gübresiz iç mekân bitki toprağı (Torf olmayacak , 25 cm civarı tabaka kalınlığında)

7) En son kat olarak evime en yakın bir bahçeden temin edilmiş bahçe toprağı (gübresiz ve 3-4 cm civarı tabaka kalınlığında)

8) Kaplumbağanın çiçekliğe rahatça çıkıp inebilmesi için rampa (düşmemesi için kenarları çiçeklikte olduğu gibi korumalı)

9) Çit bitkisi

 

 

 

Not: Kaplumbağanın yumurtlama yerinin seviyesi, her nerede olursa

olsunsun (akvaryumun yanında, yakınında veya başka bir yerde) su

seviyesinden yukarıda olmalıdır. Aksi takdirde (yumurtlama yeri

yakındaki bir suyun seviyesinin altında ise) yumurtlayacağı yerin su

baskınına uğrayacağını sanan kaplumbağa oraya yumurtlamaz

(sağdaki resim).

Yavrular büyüyor

Benim hazırladığım yumurtlama yeri

Resim: Su kaplumbağası ve yumurtasıResim: 2 kardeş su kaplumbağası akvaryumda

www.turgaybora.org

Designed by www.aksanter.com

© 2013

Diğer sitelerimiz:   kaplumbaga-pp.blogspot.com                 wasserschildkroete-pp.blogspot.com (Almanca)

AnaSayfa      Prenses S.1      Prenses S.2      Prenses S.3      Prenses S.4      Prenses S.5      Prenses S.6      Prenses S.7      Prenses S.8      Prenses S.9 

 

Hastalıklar      Veteriner Hekimler      Videolar      Bunları Biliyor muydunuz?      İstatistik      İrtibat