Kırmızı yanaklı tatlı su kaplumbağalarım (Trachemys scripta elegans)

PRENSES, PRENS ve YAVRULARININ SAYFASI

LEGENOT

(yumurta sıkışması)

 

Legenot konusunda yabancı kaynaklardan epeyce araştırmalar yaptım. Bunlardan faydalanarak ve yumurtlama konusunda kendi deneyimlerimi de ekleyerek birlikte aşağıdaki gibi derleyip toparladım:

 

Nedenleri: Dişi kaplumbağanın yumurtlama yerinin olmaması veya gerektiği gibi hazırlanmaması, kalsiyum eksikliği, UV-eksikliği, ışık eksikliği, soğuk suda ve ortamda barındırma, dişi kaplumbağanın erkek kaplumbağa tarafından sıkça rahatsız edilmesi, gereğinden büyük veya deforme olmuş veya kırılmış yumurtalar, Enflamasyon Oviduct.

 

Belirtisi: Dişi su kaplumbağası yumurtlama semptomu gösterdiği halde uzun süre yumurtlayamaması (bunun için Prenses sayfa 2, yumurtlama üzerine sayfasına bakınız ve tarihleri, zaman ve aradan geçen süreleri de dikkate alınız).

 

Kaplumbağa veteriner hekime götürülerek röntgeninin çektirilmesiyle yumurta sıkışması olup olmadığı net olarak anlaşılır.

 

Alınması gereken bazı önlemler: Akvaryum suyunun sıcaklığın 28C altına düşmemesi, yumurtlama belirtileri gösteren kaplumbağa için de her zaman gereklidir. Yumurtlayamamasının nedenlerin biri de yumurtlama yerinin uygun hazırlanmaması. Diğer önlemleri sıralarsak; yumurtlayacak olan kaplumbağanın diğerlerinden ayrı tutulması, kaplumbağanın başka streslerden, gürültü patırtıdan uzak tutulması (yumurtlayamama stresi zaten kendisine fazla geliyor), temiz bir kapta 30-35C suda banyo yaptırılması ve buna ilaveten kırmızı ışık (infrared, kızılötesi ışınım) tutulması (banyo kabının altına sıcak su torbası konulması).  

 

Dişi kaplumbağa, erkek kaplumbağa ile temasta bulunmazsa bile yumurtlayabilir; bu durumda yumurtalar döllenmemiştir.

 

Çok nadir bir durum da olsa bazı su kaplumbağalarının iyice sıkıştıkları için uygun su ısısında yumurtalarını suya bıraktığını işittim, okudum. Yumurtalar kabuklarından hava aldığından suda bulunan bu yumurtalar ölüdür. “Nasıl olsa yumurtalarını suya bırakır” diye düşünmek çok yanlış olur; kaplumbağanın hayatını tehlikeye atmış olursunuz. Bu nedenle mutlaka uygun bir yumurtlama yeri hazırlanmalı (bknz;Prenses sayfa 2, yumurtlama üzerine)  

 

Veteriner hekimlerin yaptıkları: İlkönce nedenini belirler, gerekirse röntgeni çekilir. Röntgen sonucuna göre gerektiğinde oksitosin iğnesi yapar (bununla birlikte yukarıdaki banyonun yaptırılması daha etkili olur). Kimilerine göre oksitosin iğnesi hayvanlar için bir eziyet olarak görülmekte (normal şekilde yumurtlaması gerekirken neden iğne ile!) Oksitosin yumurta sıkışmasına karşı bir koruma değil, acil durumda kaplumbağanın hayatını kurtarmak için yapılan bir terapidir. Röntgen sonucuna göre kırık veya oldukça büyük yumurtaların tespit edilmesi durumunda, genel anestezi (tam narkoz) altında kaplumbağanın kabuğu kesilerek operasyona gidilmekte.  

 

Yumurtaların olup olmadığı nasıl anlaşılır?

 

Kabuğunun altında yumurtalarının olup olmadığının hissedilmesi oldukça zordur. Bunun için uzmanlık veya epey tecrübe gerekir. Tecrübeli olunsa bile yine de yanılma payı vardır. Şayet karnındaki yumurta kabuk bağlamışsa anlaşılabilir ve bunun için doğru yerde el ile hissedilmeli; doğru yer arka bacağının önüdür (alttaki resim yeşil ok). Arka bacaklarının arasında (kuyruğunun sağı ve solu) el ile hissedilen yuvarlak şeyler kemikleridir, yani yumurta değildir (kırmızı ok). 

www.turgaybora.orgkaplumbağada legenot, yumurta sıkışması. www.turgaybora.org

Legenot (yumurta sıkışması)

 

Resim: www.kleintierpraxis.ch

Site içi arama:

Bu sayfalarda bahsi, geçen tıbbi ürünlerin aynısı Türkiye'de bulunmayabilir; muadillerini de ancak veteriner hekimler belirler.

          KAPLUMBAĞA HASTALIKLARI

AKCİĞER ENFEKSİYONU / ÜŞÜTME 

DURGUNLUK, İŞTAHSIZLIK

KRAMP

ÖLDÜĞÜNÜN ANLAŞILMASI

ALGLER (su yosunları) 

GÖZ HASTALIKLARI

KULAK İLTİHAPLANMASI

PARAZİTLER

AMİP

GUT HASTALIĞI

LEGENOT (yumurta sıkışması)

PENİS ve BAĞIRSAK SARKMASI

APSE

HERPES (uçuk)

MANTAR 

RAŞİTİZM

BÖBREK ENFEKSİYONU  

İSHAL ve KABIZLIK

METABOLİZMA

SÜLÜK

DERİ YARALANMALARI 

KABUK KIRIĞI, Delik, Beyaz leke  

NEKROZ

VİTAMİN EKSİKLİĞİ

DERİ ve KABUK  YENİLENMESİ               

KAMÇILILAR (Flagellata)

ÖDEM

VİTAMİN A ZEHİRLENMESİ, DERİ SOYULMASI

 

TIRNAK SORUNU

SALMONELLA HAKKINDA

VİTELLÜS KESESİ